Anna-trits

op de cour van Sint Jacobstraat 8-14

 

 


Deze gevelsteen staat bekend als de Annatrits, dwz de drie figuren die er op staan afgebeeld, zijn Maria, haar moeder Anna en het kindje Jezus. Met nog wat versiering: beneden een engelkopje, boven 'het oog van God'? en links en rechts twee engelfiguren?
 

 


 

De steen van mergel - door weersinvloeden ondertussen flink beschadigd -
is te vinden op de cour, gelegen achter de groene poort.
Die plek is echter niet algemeen toegankelijk.
Archieffoto van de Annatrits op de cour rond 1900. 
Gelukkig hangt er in de gevel aan de Sint Jacobstraat een moderne replica van deze steen,zo ook aan de gevel van het vroegere ziekenhuis Sint Annadal, thans rechtbank Limburg.
van het Sint Annaklooster?

Het ligt bijna voor de hand aan te nemen dat de Annatrits afkomstig is van het vroegere Annakloostertje dat gelegen zou hebben op de hoek van de Jacobstraat en de Lantaarnstraat, min of meer aansluitend aan het terrein van het Jacobsgasthuis op de hoek met de Bredestraat. Het was in 1441 gesticht en werd na allerlei ruzies in 1670 samengevoegd met het klooster Calvarienberg. De zusters van St. Anna verzorgden wezen. Dat deden ze ter plekke tot 1698, toen het weeshuis aan de Lenculenstraat open ging. En dan dus waar de Zusters van Sint Monica zaten, dus op de hoek met de Verwerhoek. Waar nu de toneelschool zit was vroeger het protestants weeshuis.
Het is dus zeer wel mogelijk dat de steen uit dat kloostertje komt, maar dan is die wel de straat over gestoken. Het kloostertje is namelijk na 1698 verkocht, afgebroken en vervangen door woonhuizen. En daar is verder niks meer van over.