bacchus

Boschstraat 95

 

 


Op barokke schilderijen en beeldhouwwerk zijn vaak blote kereltjes te zien, met of zonder vleugels, die draperieŽn vasthouden of op bazuinen blazen. Zij vormen echter duidelijk alleen een versierend element. Soms is zo'n ventje de hoofdpersoon, wanneer hij als Cupido liefdespijlen afschiet of zoals op dit gevelsteentje van Boschstraat 95, de verpersoonlijking is van de god Bacchus. De begeleidende attributen laten aan duidelijkheid niets te wensen over: een beker en een kan in de hand, gezeten op een wijnvat en een lauwerkrans om het hoofd. Een duidelijk voorbeeld van: we nemen er nog een; proost!

Geen wonder dus dat Bachus een van de favoriete namen en afbeeldingen was bij herbergen en logementen.

De god Bacchus gold als de belichaming van de liefde, de levenslust en de dronkenschap. Hij sprak zeer tot de verbeelding van de mensen en te zijner ere werden feesten gevierd die evenals de tegenwoordige wijn- en oogstfeesten hun oorsprong vinden in de raadselachtige eeuwige vruchtbaarheid der natuur.
 

 


 

 


De steen is afkomstig uit de achterbouw van de vroegere beddenfabriek van Beaumont aan de Brusselsestraat 10d, maar dat zal waarschijnlijk wel niet de oorspronkelijke plek zijn geweest.