sint Christoffel

Koestraat 23

 

 


Sint Christoffel die de tand des tijds niet heeft doorstaan. Verklaart duidelijk waarom mergel nauwelijks voor het maken van gevelstenen werd gebruikt. Daarvoor was dat materiaal te gevoelig voor de weersinvloeden.
 

 


 

 

Arhieffoto 1912. Duidelijk te zien dat de steen toen al flink aangetast was en oorspronkelijk een trapeziumvorm had. Die is dus komen te vervallen toen de steen later in een vernieuwde gevel werd herplaatst.
 


het beeld van Sint Christoffel in de OL Vrouwebasiliek
als patroonheilige van de zakkendragers

 

 

Op de gevelsteen is Sint Christoffel in zijn karakteristieke pose als drager van Christus afgebeeld.  
V
olgens de legende was Christoffel een reusachtige man uit Kanašn die alleen de machtigste heerser wilde dienen. Zijn eerste meester was een koning, maar Christoffel ontdekte dat hij bang was voor de duivel. Hij concludeerde dat de duivel daarom nog machtiger moest zijn dan de koning en besloot in dienst van de duivel te treden. Vervolgens merkte Christoffel dat de duivel bang was voor Christus. Hij verliet daarom de duivel en ging op zoek naar Christus, om hem van dienst te zijn.
Onderweg ontmoette Christoffel een kluizenaar en vroeg hem hoe hij Christus kon dienen. De kluizenaar vertelde over Christus en wist een manier voor Christoffel om Christus te helpen. Hij bracht hem naar een wilde, gevaarlijke rivier, waarin veel mensen verdronken, als zij de rivier probeerden over te steken. Met zijn uitzonderlijke lengte en kracht kon Christoffel de mensen veilig aan de overkant brengen.
Op een nacht stond er een kind aan de oever van de rivier. Het kind vroeg aan Christoffel of hij hem veilig over wilde zetten. Christoffel nam het kind op de schouders, maar met elke stap die hij zette, werd het kind zwaarder. Nadat hij met moeite de rivier had overgestoken, vertelde het kind aan Christoffel dat hij Christus was en dat hij, door hem te dragen, de zonden van de wereld op zijn schouders had gevoeld. De naam Christoffel is afgeleid van het Griekse Christophorus, dat Christusdrager betekent.