halve maan

Kapoenstraat 22

 

 


Een notitie op een uitgebroken steen en daar een foto van. Soms ben je van dit soort toevalligheden afhankelijk om de herkomst van een gevelsteen te achterhalen, want aan halve manen was er in Maastricht geen gebrek. Die betreffende aantekening op de halve maan luidde: Brugstraat.
In de Maastrichter Brugstraat was geen halve maan te bekennen, dus blijft alleen de Wijcker Brugstraat over. Daar was inderdaad zo'n huisnaam te vinden tussen "het gulden hoofd" en "de sonne", maar is bij de reconstructie van de straat verdwenen.

Bernardusstraat 11/13 werd ook "de halve maan" genoemd; in 1638 in het nieuws als brouwerij van Jan Lansmans die wegens verraad aan de Spanjaarden samen met o.a. pater Vinck werd onthoofd. 
Verder waren er denkelijk nog meer manen te zien in de Kleine Staat 24, Maastrichter Smedenstraat 14, Muntstraat 38 en Wolfstraat 6.

 

 


 

attentie!

 


Een halve maan met opschrift en jaartal IN DEN HALVEN MAEND 1771 wordt in verschillende bronnen vermeld in de Maastrichtse Muntstraat 38. En laat nu in de gevel van Dorpsstraat 30 te Gulpen een halve maan met specifiek dat onderschrift (Maend ipv maen) Ún het jaartal 1771 te zien zijn.
Dit is eigenlijk te mooi om alleen maar toevallig te zijn. Hoe deze Maastrichtse gevelsteen tenslotte in Gulpen verzeild is geraakt, is niet bekend.