geboortehuis Fons Olterdissen

Boschstraat 107

 

 


Aan de overkant hangt op het vroegere woonhuis van Fons Olterdissen,  Markt 27, ook een gedenksteen.
 

 


 

Hei woende Fons Olterdissen

Hier woonde Fons Olterdissen


Alphons Olterdissen (1865 - 1923) was een Nederlandse schrijver, dichter en regisseur.
Zijn werk dat bestaat uit verhalen, toneelstukken en operettes behoort tot het bekendste dat in het Maastrichts dialect geschreven werd.
Hij werd befaamd als ontwerper en regisseur van historische stoeten, maar zijn gebrek aan zakelijkheid leverde hem grote schulden op. Die schulden probeerde hij af te lossen met toneelstukken en opererettes. Na een paar flops had hij in 1907 succes met De kaptein vaan Köpenick, een stuk in Maastrichts dialect over een in die dagen populaire figuur: de nep-kapitein Wilhelm Voigt. De recettes leverden meer dan genoeg op om zijn schuld af te lossen. De tweede kemikke opera, Trijn de Begijn, werd ook een hit. Voor beide stukken verzorgde zijn broer Gustave Olterdissen (1860-1942) de muziek, die vooral uit arrangementen van bekende aria's en (kinder)liedjes bestond.

  

 


 

Voor de heiligdomsvaart van Maastricht regisseerde hij in 1916 het Sint-Servaasspel, een muzikaal toneelstuk op rijm over het leven van Sint Servaas. Het stuk was geschreven door de priester Chrétien Mertz en van muziek voorzien door Philip Loots, en werd door circa 600 acteurs en figuranten diverse malen opgevoerd op het Vrijthof . 

 

 


 


Het slotkoor van zijn komische opera Rrijn de Begijn is sinds 2002 officieel het Maastrichts volklied. 

 

 


Olterdissenmonument in de Grote Looiersstraat

Fons Olterdissen als verteller met een groep luisterende kinderen

 

 

 

Vanaf 1916 hield hij zich bezig met het schrijven van schetsen, ook in het Maastrichts. Kort voor zijn dood ontwierp hij de grote missieoprocht (1921).[1]