SWART SCHAEP

Muntstraat 23

 

 


Mocht je door de Duitse poort de stad binnen gekomen zijn en op zoek een slaapplaats, dan kon je altijd terecht in de Hoogbrugstraat 15, waar je zelfs je paard niet buiten hoefde te laten staan: SWART SCHAEP - GOET LOGYS TE VOET ENTE PEERD.  (NB. de originaliteitsprijs krijgt deze tekst niet; in Sint Truiden vind je in de Luikerstraat 71 ook: Goet logis te voet en te peerdt).
Blijkbaar deed dit logement goede zaken, want er moest uitgebreid worden naar het buurhuis nr. 13, waar op de waterlijst dezelfde reclamespreuk is te lezen.
Volgens De Stuers was er boven het opschrift van nr. 15 een schaap te zien. Nu bestaat er nog een oude foto van een uitgebroken gevelsteen met een schaap. Het interessante is dat er op die steen geschreven staat: "H.Brugst".  Dit moet dus wel het schaap zijn van de Hoogbrugstraat 15. Deze steen is later vanuit het museum elders herplaatst en staat nu te pronken in de Muntstraat 23.  
Sinds 2002 is er op het oude adres een verkleinde "replica" van dit schaap te zien van de hand van Servé Minis, al is het als grapje wel getransformeerd naar het 'schaap met de vijf poten'.

 

 

 


 Mocht je je soms afvragen waarom het vroegere schaap daar ooit uit de gevel verdwenen is, die moet maar eens naar de ramen kijken. Daar is te zien dat (bij het vergroten van de ramen) de raamdorpels naar beneden zijn verplaatst. Men heeft toen niet de moeite genomen die dorpels verder in de korten waardoor de gevelsteen niet meer paste en dus uit de gevel verdween.
 

 

 

Muntstraat 23