IN DE SMOCSCHER

Maastrichter Brugstraat 10

 

 


Na een lange omzwerving is deze gevelsteen dan toch weer op zijn oorspronkelijke plek teruggekomen. In 1868 maakte De Stuers melding van IN DE SMOCSCHER in de Maastrichter Brugstraat 10. Hij zag daar ook het jaartal ANNO 1735.
Na de een of andere verbouwing kwam de steen in de kelder van het Dinghuis terecht en in 1951 in de gevel van Boschstraat 17. Toen dat pand in 1977 werd afgebroken kwam de "smooksjier" weer terug in de Maastrichter Brugstraat, waar het eerder verloren gewaande onderschrift bij de zoveelste verbouwing was teruggevonden. Eerst een beetje verborgen in de portiek, maar nu zijn afbeelding en onderschrift weer in de voorgevel verenigd.
 

 


 
 


De voorstelling op de gevelsteen is een snuitschaar om pitten van kaarsen en olielampjes af te kunnen knippen, die dan in het aangebouwde doosje werden opgevangen. Deze handeling werd snuiten genoemd en men deed het om walmen tegen te gaan. Vandaar ook de benaming SCHMOUCK SCEER en SMOCSCHER, want het snuiten werd in het Maastrichts "smokke" genoemd en de "smooksjier" ontbrak in vrijwel geen enkel huishouden.