zon

Spilstraat 1
 

 


Na een tijdje in het museum gelegen te hebben, werd de zon - volgens sommige bronnen - in 1951 op zijn oorspronkelijk adres, Spilstraat 4, teruggezet. Dat deze huisnaam niet in de gichten wordt genoemd en De Stuers de steen hier in 1864 ook niet heeft gezien, pleit natuurlijk niet voor deze bewering. Wat hij wel gezien heeft is een steen op de Brusselsestraat (101?) met de zon als voorstelling en het opschrift 17 IN DE SON ...

Het teken van de zon was als symbool van geluk, van goed zaken doen, vooral bij winkeliers erg in trek. Heel wat Maastrichtenaren zullen zich nog wel de "aw" en "nuij zon" in de Grote Staat herinneren. De zon was oa ook in de Maastrichter Brugstraat 31, Hoogbrugstraat 72, Wolfstraat en Achter het Vleeshuis als huisnaam (met of zonder gevelsteen) terug te vinden.   
 

 


 
 


GEBOORTEHUIS VAN JOSEPH HOLLMAN
1832 - 1926
HOFVILONCELLIST VAN ZM WILLEM III

De gedenksteen met geschilderd opschrift pal onder de dakgoot geeft aan wie hier geboren is: Geboortehuis van Joseph Hollman 1852 - 1926, Hofvioloncellist van Z M Willem III.

Joseph Hollman werd als muzikaal wonderkind al op 14 jarige leeftijd toegelaten tot het conservatorium te Brussel, waar hij zijn opleiding afsloot mat een eerste prijs. Daarna volgde hij nog cellostudies in Parijs en Sint Petersburg.Hij werd een virtuoos musicus en speeldE bij veel gerenommeerde orkesten.Hij kreeg vele onderscheidingen en werd door koning Willem III benoemd tot hofmusicus met als eretitel ‘koninklijk violoncellist’.
Hollaman overleed in 1926 in zijn woonplaats Parijs, maar werd in zijn geboorteplaats Maastricht begraven.